top of page
Branding_100[Jun2023]-03.jpg

มาฆบูชา เลือกของดี ไปถวายพระกัน

วันพระใหญ่กำลังจะมาถึงแล้วค่า On this coming Buddhist holy day

ก่อนที่เราจะเตรียมตัวไปเวียนเทียนในช่วงกลางคืน ในตอนกลางวันก็ต้องไปไหว้พระ เตรียมสังฆทานไปถวายกัน แต่จะหยิบไปมั่วๆ ไม่ได้นะคะ เราต้องรู้จักเลือกของที่มีประโยชน์ เพื่อที่พระท่านจะได้ทำไปใช้จริงได้ด้วย ไปดูกันค่ะว่าควรเลือกซื้ออะไรบ้าง

you should pay respects to the monks during the day before the candlelight procession at night. Prepare the offering to dedicate to the monks and make sure you choose something practical that the monks can actually use. Let’s see what should be included.

เป็นอย่างแรกที่เราจะนึกถึงเลย เพราะมีการจัดเซ็ทไว้ให้เรียบร้อยง่ายต่อการซื้อ แต่จริงๆ แล้วเราควรต้องเช็คของและเลือกให้ดีเลยล่ะค่ะ เพราะบางอย่างไม่ได้คุณภาพ บางอย่างก็หมดอายุ แต่หากสั่งซื้อที่ Tops online รับรองว่าเราคัดสรรมาอย่างดีจัดเซ็ทแบบใส่ใจ ได้ใช้ประโยชน์ทุกชิ้นแน่นอนค่ะ รวมถึงของใช้ในงานพิธีพวก ทองคำเปลว เทียน ธูป ไม้ ขีดไฟ ที่ยังไงก็จำเป็นต้องใช้อย่างสม่ำเสมอเช่นกัน

The offering is usually the first thing you think about because it comes in a set and is quite easy to purchase. In fact, it is very important to check and choose well as some of the things in the offering set are not of good quality or have already expired. If you order it from Tops Online, we guarantee that everything included in the offering set is well selected and useful. Other items normally used in ceremonies such as gold leaf, candle, incense and matches are necessary as well.

มาถึงของใช้ที่เป็นเครื่องแต่งตัวกันบ้างอย่าง สบง จีวร สังฆาฎิ ก็ควรเลือกที่มีประสิทธิภาพ มีขนาดตามที่ใช้จริง รองเท้าก็ควรเลือกแบบที่เหมาะสมกับวัดที่ไปถวายค่ะ ว่ามีพื้นที่แบบไหน ควรใช้รองเท้าแบบที่ใส่แล้วสะดวก ปลอดภัย

A set of monk’s robes consists of sarong, robe and extra robe. Make sure you select the good quality set of robes in a practical size. Slippers should be appropriately chosen according to the temple’s ground. They should be an easy and comfortable pair to slip on.

เป็นสิ่งที่จำเป็นของพระสงฆ์ค่ะ ท่านจะต้องปลงผมและโกนผมอยู่สม่ำเสมอเพราะฉะนั้นมีดโกนคืออีกหนึ่งสิ่งสำคัญเลยล่ะค่ะ การเลือกยี่ห้อที่มีคุณภาพจึงเป็นสิ่งที่จำเป็นมากๆซึ่งเราก็มีให้เลือกหลายแบบหลายยี่ห้อนะคะ ส่วนของใช้ส่วนตัวอย่าง แชมพูสระผม ผลิตภัณฑ์ทำความสะอาดผิว และอุปกรณ์ทำความสะอาดช่องปาก ก็ต้องเลือกที่มีคุณภาพดีและแพ็คเกจที่ได้มาตรฐานด้วยเช่นกันค่ะ

Razor is considered necessary for monks as they need to shave their heads quite regularly. Therefore, choosing a good quality brand is very important and we have a variety of types and brands available. Shampoo, cleansing products and oral care accessories should be of high quality and packages should meet quality standards.

ก็เป็นอีกสิ่งที่จำเป็นมากๆ เนื่องจากเป็นปัจจัยสี่ และอากาศที่เปลี่ยนแปลงบ่อยก็อาจจะทำให้อาการหวัดเกิดขึ้นได้ ดังนั้นควรเลือกซื้อยาสามัญประจำบ้าน แบบที่ยังไม่ใกล้หมดอายุ มียี่ห้อและอย.ที่น่าเชื่อถือ

Medicine is another essential thing as it is one of the four basic needs. Monks may catch colds when the weather changes. Therefore, you should purchase good branded household medicines that are approved by the FDA and far from expiry dates.

หนังสือธรรมะ

หนังสือธรรมะและสารคดีเป็นสิ่งที่จำเป็นต่อการศึกษาของพระสงฆ์ รวมทั้งยังเผยแพร่ให้พุทธศาสนิกชนอย่างเราๆ ได้มีความรู้และได้บุญด้วย หนังสือดีๆ จึงเป็นสิ่งที่ควรนำไปถวายอย่างมากเลยค่ะ รวมถึง เครื่องเขียน อุปกรณ์การเรียน ก็เช่นกัน จะขาดไปไม่ได้เลยค่ะ

Dhamma documentary books are necessary for learning the Dhamma and propagating it to Buddhists. This way the monks obtain knowledge as well as make merit at the same time. Decent books as a result should be offered to the monks. Apart from the books, stationery and school supplies are inevitable.

การไปไหว้พระ ทำบุญ นอกจากจะทำให้จิตใจผ่องใสและได้บุญแล้ว เราควรต้องช่วยกันทะนุบำรุงศาสนา ให้อยู่คู่กับจิตใจของคนไทยต่อไปด้วยนะคะ แอดมินขอเตรียมไปซื้อของถวายหลวงพ่อก่อนนะคะ สาธุค่ะ

Paying respects to the monks and making merit can make your mind positive and gain good karma. As a Buddhist, you should be part of nurturing the religion to make it last and stay with Thai people. Let’s go buy the offering to dedicate to the monks.

Comments


Branding_100[Jun2023]-02.jpg
shop anywhere.jpg
bottom of page